Αντίλαμπρα

Ομοίωμα του Ιούδα, ΓλαρέδοΈνα πολύ ενδιαφέρον έθιμο στην Ικαρία είναι τα Αντίλαμπρα. Δεν υπάρχει παντού, είναι μόνο στα χωριά Χριστός και Γλαρέδο. Πρόκειται για το κάψιμο του Ιούδα, ενός ομοιώματος του δηλαδή, την ημέρα του Πάσχα, δηλαδή την ημέρα μετά το κάψιμο του σωρού. Το ομοίωμα αυτό το λένε "Τσιφούτη".
Τα δύο αυτά χωριά κάνουν εναλλάξ το κάψιμο του σωρού, δηλαδή τη μια χρονιά ο σωρός καίγεται στο Χριστό και την άλλη στο Γλαρέδο. Στα Αντίλαμπρα γίνεται το αντίθετο, δηλαδή αν ο σωρός καεί στο Χριστό, τα Αντίλαμπρα γίνονται στο Γλαρέδο.
Το ομοίωμα του Ιούδα προετοιμάζεται σε κάποιο σπίτι του χωριού, και μετά τον γυρνάνε σε όλα τα κοντινά χωριά.
Μόλις επιστρέψουν στο χωριό που γίνεται το έθιμο, αρχίζει η σχετική λειτουργία στην εκκλησία. Παράλληλα κάποιος δένει ή κρεμάει το ομοίωμα σε κάποιο κεντρικό σημείο. Όταν η λειτουργία τελειώσει, κάποιος βάζει φωτιά στο ομοίωμα, ενώ ξεκινάει μια διαδικασία ανάλογη της ανάστασης, με κροτίδες κ.λ.π.
Τα τελευταία χρόνια το έθιμο έχει εμπλουτιστεί με έναν αυτοσχέδιο πόλεμο που γίνεται με κροτίδες. Ο ένας πετάει κροτίδες στον άλλο και ουσιαστικά όλοι τρέχουν για να τις αποφύγουν.
Δείτε το σχετικό video εδώ.