Ικαριώτικη κουζίναΣτην Ικαρία ο επισκέπτης μπορεί να συναντήσει από εστιατόρια έως μικρές παραδοσιακές ταβέρνες και να γευτεί παραδοσιακά ελληνικά εδέσματα. Σε διάφορα μέρη του νησιού υπάρχουν ψαροταβέρνες με φρέσκο ψάρι, η ποικιλία του οποίου εξαρτάται από την εποχή. Η μεγάλη ποικιλία των πιάτων που μπορεί να γευτεί κανείς είναι σχεδόν αδύνατον να περιγραφτεί σε μερικές γραμμές. Οι κολοκυθοκεφτέδες και οι ρεβυθοκεφτέδες είναι πολύ φημισμένες τοπικές λιχουδιές, οι οποίες συνήθως συνοδεύονται από τον γνωστό «πράμνειο οίνο», τοπικό κρασί. Τα γεμιστά θεωρούνται μια από τις σπεσιαλιτέ του νησιού. Ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, ακόμα και πατάτες γεμίζονται με ρύζι, το μυστικό τους είναι τα διάφορα μυρωδικά. Από τα ίδια υλικά φτιάχνεται και το "σουφικό". Φημισμένες είναι επίσης και οι διάφορες τοπικές πίτες. Τα ψάρια ψήνονται συνήθως στη σχάρα, ενώ πολύ γνωστές είναι και οι τοπικές λιχουδιές, όπως η καπνιστή ρέγκα και ο γαύρος φιλέτο στη σχάρα με κρεμμυδάκια, πιπεριά και ντομάτα. Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στα σπιτικά γλυκά της Ικαρίας, όπως τα γλυκά του κουταλιού. Στην τοπική κουζίνα έχει πάντα θέση και το Ικαριώτικο μέλι. |