Καΐσα ΙκαρίαςTo Καϊσι Ικαρίας είναι ένας τύπος βερίκοκου, στο οποίο μάλιστα τρώγεται και ο πυρήνας του: "Και το κουκούτσι αμύγδαλο", όπως χαρακτηριστικά λέγεται στην Ικαρία. Το συγκεκριμένο δένδρο κατάγεται από την Αρμενία. Στην Ικαρία η καλλιέργεια του άρχισε περίπου στα μισά του 19ου αιώνα. Το δένδρο έχει ύψος 3 περίπου μέτρα και οι καρποί του ωριμάζουν την Άνοιξη. Το καΐσι είναι αρκετά γνωστό στην Ελλάδα και η επιτόπια παραγωγή έφθανε μέχρι το 1940 τους 500 τόνους και την εποχή εκείνη πραγματοποιούνταν "εξαγωγές" στην Αθήνα. Σήμερα η παραγωγή έχει σχεδόν υποδεκαπλασιαστεί και προορίζεται κυρίως για την τοπική κατανάλωση. Τα καϊσια τρώγονται είτε ωμά είτε με μορφή γλυκού κουταλιού. |