Τοπικά προϊόνταΤα τοπικά προϊόντα της Ικαρίας βασίζονται κυρίως στην κτηνοτροφία, τη γεωργία και την αλιεία. Τα περισσότερα από αυτά παραμένουν στο νησί, όμως κάποια εξάγωνται και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Κτηνοτροφικά ΠροϊόνταΣε όλα τα μέρη της Ικαρίας θα βρείτε κρέας (κατσικίσιο, χοιρινό, βοδινό και κοτόπουλα), καθώς και τυρί από ντόπιο κατσικίσιο γάλα, την καθούρα. Το πιο δημοφιλές κρέας είναι αυτό των Ρασκών, των αγριοκάτσικων που ζουν στο νησί. Γεωργικά ΠροϊόνταΜεγάλη παραγωγή κηπευτικών (ντομάτες λάχανα, αγγούρια, φασόλια, κουκιά, πιπεριές κ.α)που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς του νησιού. Φρούτα εποχής (ροδάκινα, μήλα, σύκα, κάστανα, καρπούζια, πεπόνια, αγνό λάδι και μέλι και σταφύλια επιτραπέζια), τα Καΐσα Ικαρίας και η ποικιλία «Φωκιανό» για κόκκινο κρασί, τον ονομαστό «Πράμνειο Οίνο». Στα παραδοσιακά προϊόντα της Ικαρίας πρέπει να αναφερθούν αφενός το ονομαστό, από πολύ παλιά επίσης, Μέλι Ικαρίας και τα άφθονα και ωραία καρύδια, τα οποία μάλιστα βρίσκουν τις κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες για να αναπτυχθούν και να ευδοκιμήσουν. ΑλιεύματαO στόλος των επαγγελματιών και ερασιτεχνών αλιέων αποτελεί μια σημαντική παραγωγική μονάδα του τόπου μας. Τα τελευταία χρόνια όμως έχει μειωθεί σημαντικά η παραγωγή αλιευμάτων. Η αλιεία είναι ένας από τους βασικούς πόρους των Φούρνων. Γλυκά ΙκαρίαςΗ Ικαρία εξάγει πολλά γλυκά κουταλιού. Το πιο γνωστό είναι το Τριαντάφυλλο Ικαρίας. |